Bewegend Schilderij
Het bewegende schilderij
Aangezien ik naast de studie Games en Interactie ook de studie Fine Art doe wou ik graag het kunstenaarschap in mijn project voor het vak "If This, then That" vermengen. Hierbij bedacht ik om een interactief schilderij te gaan maken.
Het idee is om een beeld te creëren met bewegende elementen er in verwerkt die via een afstand sensor een verandering in beweging plaats zal vinden. Des te dichterbij de kijker bij het werk zal komen des te sneller er een beweging zal plaatsvinden in het werk, des te verder hoe minder snel er bewogen zal worden.
Het gehele idee van de vormgeving is tot stand gekomen door een serie tekeningen die ik heb gemaakt voor een Expositie in Januarie. De rat in deze serie ( плъх - plŭkh ) sprak mij het meest aan omdat 2020 ook het jaar van de rat is in de chinese dierenriem.
In deze instructable laat ik mijn proces zien hoe ik te werk ben gegaan en hou jij dit ook eventueel zou kunnen doen.
Supplies
Arduino UNO
Soldeerbaar breadboard
Kartonnen platen (80 x 55 cm, 2 mm dik)
Lijmpistool
Soldeer set
Houtskool en Conté krijt
Spillatten of frame ( 120 cm x 85 cm )
Ongeprepareerd canvas
Nietpistool
Working Out the Basics
Zorg ervoor dat je voor dat je aan dit project begint een duidelijk idee hebt voor jezelf hoe je jouw vormen wilt hebben.
Wat wil jij maken?
Begin hier met het schetsen van je layout. Schets uit hoe je je elementen op je canvas wilt hebben en wat jij wilt laten bewegen.
Als je alles hier hebt uitgedacht is het tijd om over te stappen naar de schets over te brengen naar je karton platen!
Gebruik hiervoor grote stukken karton (lengte 80x55 cm) van 2 mm dik.
Schets je ledematen uit en knip die vervolgens uit.
Doe dit elk op een apart kartonnen fel om voor jezelf overzicht te behouden en jezelf ruimte te geven voor eventuele fouten.
Als deze allemaal uitgeknipt zijn kan je de kartonnen ledematen gaan inkleuren en leven geven.
Coding and Soldering
Voor de code van dit project zie de bijbehorende zip en foto's.
Maak voor jezelf een set-up door middel van je breadboard om je code en servo's te checken voordat je deze allemaal gaat vast solderen. Om onderdelen te onderscheiden (tentakels, hoofden, staarten etc.) kan je op elk van je servo's etiquette plaatsen om deze te onderscheiden en overzicht te houden in je werk en bedrading.
Als je er zeker van bent dat deze goed is kan je gaan solderen. Let op bij het solderen dat alles goed verbonden is aan elkaar. Mijn tip hierbij is, gebruik soms maar wat extra soldeertin om je pinnetjes vast te maken. Dit oogt misschien niet al te netjes maar dan weet je zeker dat het goed vast zit!
Het is hier belangrijk dat je steeds blijft testen. Hiervoor kan je bij elke stukje dat je hebt gesoldeerd terugkoppelen naar je arduino om te checken of je soldeerwerk goed functioneert (wordt de connectie tussen je elementen wel allemaal gemaakt). Dit kost wellicht wat meer tijd maar dan weet je wel zeker dat het goed zit!
Putting It All Together
Nu je de code en de basis onderdelen af hebt is het tijd om het allemaal nu echt in elkaar te zetten!
Hierbij sla je met een hamer al je spillatten aan elkaar en stretch je het ongeprepareerde canvas over je frame heen. Maak het canvas vast met je nietpistool.
Zorg ervoor dat je al je bewegende onderdelen hebt vastgemaakt aan je servo's. Dit doe je door dit vast te lijmen met je lijmpistool. Het is van dit punt af eigenlijk langzaam bouwstenen op elkaar stapelen.
Om je kartonnen ledematen/onderdelen vast te maken aan je canvas gebruik je het lijmpistool. Lijm hierbij alle randjes van je body van je dier aan het canvas.
Dit zorgt ervoor dat je onderdelen netjes en dat het karton goed vast blijft zitten aan je stof.
LET OP : Gebruik voor deze stap GEEN duct tape voor. Men zegt wel dat je alles kan op lossen met tape maar dit in combinatie met Servo's zal niet werken. De tape zal namelijk door de beweging van je servo's los scheuren en zal je constructie uit elkaar vallen.
The Final
Voeg nog optioneel wat kleuren toe aan je achtergrond en TADA je hebt een bewegend schilderij.