Booknook ITTT

by annarosaubink in Circuits > Arduino

1147 Views, 5 Favorites, 0 Comments

Booknook ITTT

eindresultaat.jpg

Voor If This Then That heb ik een zogenaamde Booknook gemaakt. Dit is een doosje of kastje wat je in je boekenkast tussen je boeken kan zetten waar zich een kleine scene in bevindt.

In de booknook zit een bibliotheek en een klein stukje tuin naast de bibliotheek met een brandende fakkel. De bibliotheek heeft een geheime deur die open gaat wanneer je op de knop drukt die verstopt zit in het gras. Daarnaast staat er in de tuin een zonnewijzer. Wanneer de zonnewijzer de tijd niet meer kan aangeven en het dus donker is, begint het te spoken in de bibliotheek; de ladder gaat bewegen en kraken en de lamp begint te knipperen.

De ladder en de deur bewegen met een micro servo, de fakkel en de lamp bevatten LED's en in de zonnewijzer zit een LDR en de deur gaat open met een drukknop.

Supplies

Arduino en onderdelen

  • Arduino UNO
  • 2x 220 Ohm weerstand
  • 2x 1 kOhm weerstand
  • Piezo buzzer
  • Drukknop
  • 2x oranje LED
  • LDR
  • 2x micro servo, met opzetstukjes
  • Kabels

Bouwmaterialen

  • Kartonnen doos
  • Rest karton
  • Stevig papier, met afbeeldingen voor de binnenkant
  • 4x sateprikker
  • 7x tandenstoker
  • IJzerdraad
  • Secondelijm en een lijmstift
  • wit foam

Concept En Iteraties

concept1.jpg
concept 2.jpg
arduino1.jpg
arduino2.jpg
arduino3.jpg

Voor ik met de booknook begon, heb ik voor dit project eerst andere andere ideeën gehad, allebei met het plan om iets met geluid te doen, maar hier liep ik beide keren op vast en toen ben ik uiteindelijk op het idee voor de booknook gekomen. Ik had het concept van een booknook eerder ergens gezien op internet en toen ik een nieuw idee zocht voor dit project leek het maken van een booknook me erg leuk. Ik had het gevoel dat ik de arduino goed in het idee kon verwerken en kreeg gelijk allerlei ideeën voor het project.

De booknook heeft een aantal iteraties doorgemaakt ( zie de foto's) maar het idee van een bibliotheek zat er vanaf het begin in. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer onderdelen in en is dit het uiteindelijke ontwerp geworden.

Schema

Funky Luulia (1).png

Code

#include <Servo.h>
Servo ladder; //servo 1 voor de ladder, gnaamd ladder
Servo deur; //servo 2 voor de deur, genaamd deur


const int LDR = A0; //de LDR staat op pin A0
int input_val; //int om de waarde van de LDR te meten


const int LED = 5; //pin voor Led 1, de lamo
const int LED2 = 3; //pin voor LED 2 , de fakkel
const int knop1 = 4; //pin voor de knop


void setup() {
  Serial.begin(9600); //begin connectie met de computer


  ladder.attach(9); //servo ladder is verbonden met pin 9
  ladder.write(0); //servo positie naar 0


  deur.attach(11); //servo deur is verbonden met pin 11
  deur.write(90); //servo positie naar 0


  pinMode(knop1, INPUT); //de pin met de knop er op is voor input


}


void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:
  input_val = analogRead(LDR); //lees de waarde van de LDR


  digitalWrite(5, HIGH); //zet de LED op pin 5 aan


  int bState1 = digitalRead(knop1); //lees de waarde van de knop


  if (bState1 == HIGH){
    Serial.println("hallo");
      deur.write(0); //deur gaat open
  }


  //zet de LED van de fakkel aan en laat hem knipperen
  digitalWrite(3, HIGH);
  delay(random(100, 750));
  digitalWrite(3, LOW);
  delay(random(20, 500));
  digitalWrite(3, HIGH);


  //wanner de waarde van de LDR lager is dan 50, en het dus donker is
  //zal de ladder heen en weer gaan bewegen en zal het licht
  //in de bibliotheek gaan knipperen en zal er krakend geluid komen uit
  //de buzzer wat hoort bij het bewegen van de ladder
  if (input_val < 50){
    Serial.println("het is donker");
    ladder.write(90);
    tone(7, 25);
    digitalWrite(5, LOW);
    digitalWrite(3, HIGH);
    delay(random(100, 750));
    digitalWrite(5, HIGH);
    digitalWrite(3, LOW);
    delay(random(20, 500));
    digitalWrite(5, LOW);
    digitalWrite(3, HIGH);
    noTone(7);
    digitalWrite(5, HIGH);
    delay(2000);


    ladder.write(0);
    tone(7, 25);
    digitalWrite(5, HIGH);
    digitalWrite(3, HIGH);
    delay(random(100, 750));
    digitalWrite(5, LOW);
    digitalWrite(3, LOW);
    delay(random(20, 500));
    digitalWrite(5, HIGH);
    digitalWrite(3, HIGH);
    noTone(7);
    delay(1500);
  }


}

Bouwen

umhulsel.jpg
omhulsel2.jpg
vloer.jpg
vloer2.jpg
ladder.jpg
muur.jpg
deur.jpg
deur 2.jpg
fakkel.jpg
lamp.jpg
lamp2.jpg
kandelaar2.jpg
zonnewijzer.jpg
geheel1.jpg

Als alle onderdelen in elkaar zitten en alle arduino onderdelen werken, kun je beginnen met het bouwen van de booknook zelf.

Het bouwen heb ik in een aantal stukken verdeeld

  • Het omhulsel
  • de vloer
  • de ladder
  • de muur met deur
  • de fakkel en lamp
  • de zonnewijzer

Bij elke stap horen een of meerdere foto's.

Het omhulsel

Voor het omhulsel heb ik een doosje gepakt met de hoogte van mijn boekenplank en de diepte van de boekenplank. de breedte maakt niet uit. De arduino zit aan de onderkant in het omhulsel en heeft ongeveer 5 cm in hoogte nodig. Knip twee rechthoekjes uit van karton met een hoogte van 5 cm en lijm deze aan de zijkanten aan de binnenkant van het omhulsel waar de vloer op kan leunen.

Plak dan aan de binnenkant afbeeldingen van wat je op de binnenkant van de doos wil hebben. In dit geval heb ik er boekenkasten opgeplakt en een plaatje van buiten landschap. Plak ook plaatjes op de bovenkant van de binnenkant, dus een plafond en lucht.

Knip in het omhulsel gaatjes aan de bovenkant en zijkant voor de lamp en de fakkel en aan de onderkant van de zijkant voor kabels die terug naar de arduino gaan.

De vloer

Knip voor de vloer een stuk karton met dezelfde grootte als de onderkant van je omhulsel, en laat een stuk wat aan de open kant van de booknook komt 5 cm langer. Dit stuk zal voor de arduino zitten.

Knip in de vloer gaten voor de twee servo's, een drukknop en een gat waar de kabels voor de LDR doorheen kunnen.

De ladder

De ladder bestaat uit 4 satéprikkers en 7 tandenstokers. Knip van alle stokjes de punten er af, en knip de tandenstokers in tweeën.

leg dan 2 setjes van 2 satéprikkers naast elkaar met ongeveer 1 centimeter ertussen. Doe een drupje secondelijm op de satéprikkers en leg dan de halve tandenstokers er op. Doe dit totdat je alle prikkers gebruikt hebt.

Lijm de pootjes van de ladder dan op een ovaaltje van karton en bevestig dit op een opzetstukje voor een micro servo.

De muur met deur

Voor de muur met de deur heb ik een stuk karton uitgeknipt met de hoogte van de vloer tot plafond van de booknook en de breedte heb ik gemeten op de vloer over de lijn waar de muur moest gaan staan. Beplak dan het karton met een afbeelding naar keuze en knip de vorm van de deur er uit. Schuif twee rondjes van karton tot de helft in de onderkant van de deur en vouw ze naar buiten zodat ze een nieuw rondje vormen. bevestig dit rondje dan op een rond opzetstukje voor de micro servo.

De fakkel en lamp

De fakkel bestaat uit een stukje opgerold karton met een plaatje van hout textuur erop geplakt. De vlammetjes heb ik gemaakt van een doorzichtige oranje post-it en die aan de binnenkant van de fakkel geplakt. Laat een klein gaatje aan de onderkant en rijg de draad met de LED er aan er doorheen.

De lamp is gemaakt van karton en ijzerdraad. Knip 6 stukjes ijzerdraad, 3 langere en 3 kortere. Knip een strookje van karton en haal het bovenste laagje eraf zodat het golvende laagje karton aan de buitenkant zit. Buig de eindjes van het ijzerdraad om en schuif ze door de golfjes van het karton. Als laatste heb ik nog kleine stukjes wit foam op de eindes van het ijzerdraad geplakt als kaarsen. Rijg dan als laatste de draad met de LED er aan doorheen en dna kun je de lamp ophangen.

De zonnewijzer

Knip voor de zonnewijzer 3 cirkeltjes uit karton en maak bij elk cirkeltje een gat in het midden en plak ze daarna op elkaar. Dit is de voet van de zonnewijzer. Rol dan een stukje karton op en plak het op de voet. Voor de bovenkant heb ik een zonnewijzer bovenkant op internet opgezocht, deze uitgeprint en op een cirkeltje van karton geplakt. Hier heb ik een klein sneetje gemaakt waar de LDR doorheen kan. Doe de kabels door de voet en het rolletje en de LDR door de bovenkant, maak deze aan elkaar en lijm dan de bovenkant op het rolletje karton. Ik heb voor de afwerking ook papier om de buitenkant gewikkeld met dezelfde afbeelding als de muur.

Eindresultaat!

ITTT Booknook

Reflectie

Ik heb erg veel van dit project geleerd. Ten eerste hoe ik met een arduino dingen kan maken en hoe ik moet solderen. Ik had hiervoor een keer met een arduino gewerkt maar nog nooit gesoldeerd. Ik heb van alles geleerd over allerlei verschillende componenten die je aan een arduino kan maken en hoe je deze op allerlei verschillende manieren kan inzetten.

Daarnaast heb ik geleerd dat elektronische dingen er soms wel eens uit het niks mee willen ophouden en dat het dan lijkt alsof alles kapot is terwijl je in werkelijkheid één onderdeel verkeerd heb aangesloten.

Verder heb ik over mezelf geleerd dat ik veel makkelijker werk wanneer ik met een idee bezig kan ik waar ik zelf enthousiast over ben, en niet zo maar een idee wat aan de opdrachtbeschrijving voldoet. Hiermee kan ik bij een ander project veel tijd besparen door misschien iets langer te doen over het bedenken van een idee/concept, wat me dan tijd oplevert bij het maken omdat ik dan veel makkelijker bezig ga.