De Gieterator

by Dion Peek in Craft > Art

134 Views, 0 Favorites, 0 Comments

De Gieterator

Dode plant (Rip gerard)
ITTT: Korte Demo Eindproduct

Tijdens mijn Zoom-lessen kijk ik vaak naar de planten in mijn vensterbank. Deze liggen er vaak wanhopig bij, gezien ik zeer consistent ben in het niet water geven van mijn planten. De liefde die mijn planten ontbreken, wordt dan ook gereflecteerd in hun uiterlijk.

Dit kon zo niet langer. Ik besloot om actie te nemen en bedacht de: Gieterator. Deze ‘virtuele plant’ moet iedere dag water krijgen door de gieter op te pakken en een giet-beweging te maken. Op de display is te zien hoe goed het met je plant gaat (waarnaast je ook kunt zien hoeveel water hij nog bevat als je giet). De gieter is aan en uit te zetten met een schakelaar aan de achterkant, en kan aangesloten worden op een 9V batterij of in het stopcontact.

Deze creatie was bedoeld om mij te laten oefenen met het verzorgen van planten, zonder er (nog een) te vermoorden. Later merkte ik dat deze creatie ook kan helpen met het opbouwen van consistentie, en een gevoel van voldoening wanneer je plant nog leeft na een aantal dagen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een vaste dagelijkse routine die ik een lange tijd gemist heb tijdens de lockdown.

Hieronder staan een paar van mijn iteraties, omschreven aan de hand van video’s en afbeeldingen.

Iteratie 1

IMG_20210527_165025__01.jpg
IMG_20210527_165033.jpg

Voor mijn eerste ontwerp had ik voornamelijk nagedacht over de interne functionaliteit van de plant zelf. Ik probeerde om de plant zo ‘echt mogelijk’ te simuleren. Ondanks dat dit papieren prototype niet geheel aangesloten zat op de arduino, probeerde ik om dagelijks mijn ‘plant’ wat water te geven. Ook moest je ervoor zorgen dat je de plant goed in de zon richtte, met behulp van de sensoren aan de zijkanten, die de plant van meer ‘zon’ zou voorzien.

Iteratie 2

Stages.png
yp.png

Gezien ik een game-artist ben en een belangrijk deel van mijn opleiding bestaat uit vormgeving en visuele feedback, wou ik het interface van het vorige prototype versimpelen. Dit probeerde ik door gebruik te maken van een 8x8 matrix.

Hiermee kon ik alle leefomstandigheden van de plant symbolisch weergeven, door middel van een getekende plant zelf. Hierbij probeerde ik om met vier ‘stages’ de gezondheid van de plant te weergeven. Ik heb expliciet gekozen voor vier stages, gezien dit naar mijn mening precies genoeg is om te laten zien hoe de plant verandert van vorm. Dit was zowel een uitdaging qua programmeren (kijk onderaan het project voor de code), als visueel.

Uiteindelijk heb ik mijn pixelart-concept weten te vertalen naar de 8x8 display op de matrix.

Hierna probeerde ik om via code een aantal formules te maken, die de hoeveelheid vocht, zon en gezondheid volgens realistische richtlijnen zou bijhouden. Al snel merkte ik dat dit totaal niet nodig was, wat mijn project in een geheel andere richting stuurde.

Iteratie 3

University of Texas at Austin 2014 Commencement Address - Admiral William H. McRaven
ITTT: Tilt Switch Test
IMG_20210416_194840.jpg

Bij deze iteratie ging ik niet voor realisme, maar voor gebruiksvriendelijkheid. Een van mijn doelen voor dit project was om mezelf te helpen met het opbouwen van consistentie, waarbij op een vaste tijd opstaan een belangrijk onderdeel is.

Ongeveer een jaar geleden zag ik een video waarin een admiraal uitlegde hoe waardevol vaste routines als het opmaken van je bed is. Wanneer je deze routine een aantal dagen aanhoudt, zul je een intrinsiek ‘schuldgevoel’ krijgen tegenover jezelf wanneer je je bed niet opmaakt.

Een belangrijk aspect bij het opbouwen van een routine is dus het onderhouden van een handeling. Hierom probeerde ik dus een tilt switch werkend te krijgen, die zou bekijken wanneer je de plant water geeft.
De tilt switch werkt simpel: wanneer die (ongeveer) 90 graden gekanteld staat, wordt het signaal onderbroken.

Gezien ik geen tilt sensor had die de hoek perfect meette, gebruikte ik twee switches die meetten wanneer je de gieter te ver gekanteld had en teveel water toevoegde. Dit heb ik later weggelaten, gezien ik mij later realiseerde dat het doel van mijn project niet is om te leren hoe je een plant water geeft, maar wanneer.

Desondanks heb ik dus de enkele kantelbeweging erin gelaten, die perfect aansluit op het beloningsmechanisme van het beeldscherm. Ik heb zelf gemerkt dat bij simpele taken een simpele beloning het beste werkt. Deze beloning wordt dus gegeven in de vorm van je eigen plant die nog leeft na een aantal dagen, wat betekent dat je de plant goed onderhouden hebt.

Iteratie 4

IMG_20210522_192528.jpg

Dit is de laatste iteratie van dit project. Ik heb in deze iteratie de tilt switch en de bijbehorende 8x8 matrix samengevoegd tot een werkend resultaat. Hierna heb ik alles vastgesoldeerd en vastgetaped in de behuizing. Deze behuizing was een simpele gieter, die ik met behulp van een dremel heb opengemaakt.

Op de voorkant zit de 8x8-matrix vastgeklemd en geplakt met duct-tape, en aan de achterkant zit een met groen duct-tape afgeplakt gat om de batterij te vervangen of de tilt-switch van hoek te veranderen. In de binnenkant zit (geluiddempend) foam om de arduino en 8x8 display te klemmen, zodat je de gieter veilig kunt rondbewegen of schudden zonder dat er iets losraakt.

Ook leek het mij handig om de gieter een uit-knop te geven, gezien de batterij anders heel snel zou opraken.

'Iteratie' 5

Ik had nog enkele ideeën om mijn virtuele plant te verbeteren, door de gieter feedback geven aan de gebruiker wanneer je een giet-beweging maakt. Dit zou ik doen in de vorm van een trilling en een ‘watermeter’ op de LED display. Ook zou ik graag een buzzer toevoegen die een vrolijk geluid maakt wanneer je elke 10 dagen je plant in leven hebt gehouden, als extra beloning.

Ik ben zeer blij dat ik heb gekozen om deze ideeën niet verder uit te proberen, gezien ik anders niet genoeg tijd had gehad om alles in elkaar te zetten.

Reflectie

IMG_20210527_191650.jpg

Zoals eerder al stond vermeld; ik heb een hoop geleerd. Ik heb geleerd hoe er een groot verschil is tussen het realistisch aanvoelen en het realistisch zijn van een product. Uiteraard heb ik ook geleerd dat het belang bij gebruiksproducten vooral ligt bij het realistisch voelen. Hiernaast ben ik ook blij dat ik wat kennis van mijn vorige vak Behavioural Science heb kunnen gebruiken.

Mijn belangrijkste les is dat het niet erg is om halverwege je project de originele visie bij te stellen. Dit moet volgens een uitgebreide en heldere evaluatie zijn, met het oog op het gewilde eindresultaat.

Elektronisch Schema

Circuit.png

Gebruikte Voorwerpen/materialen

- 1 Arduino Uno.

- 8 jumper cables (Male - Female).

- 1 8x8 matrix LED display with MAX7219-chip.

- 1 ball tilt switch.

- 1 10K Ohm resistor.

- 1 9V battery.

- 1 switch.

- 1 AC to DC adapter.

- 1 plastic gieter.

- += 30x30x3cm aan geluiddempend foam.

- Duct tape.

- Isolerende tape.

Arduino-code (inclusief Comments) & Omschrijving

https://paste.ofcode.org/dZ8nZTd5fkMaqRgybP7XMS

De omschrijving van wat de code doet staat bovenaan en tussen de regels in de vorm van comments.