Fablab Making: Tafellamp Met Stopcontact
411 Views, 0 Favorites, 0 Comments
Fablab Making: Tafellamp Met Stopcontact
Voor dit project ben ik een tafellamp gaan maken waar je ook je telefoon of laptop in kan opladen omdat ik een telefoon heb die snel leeg is. Ik begon met mijn idee uit te werken. Door te gaan schetsen. Het eerste idee dat ik had was om er usb-porten in te verwerken alleen had ik dat nog nooit gedaan en werd me verteld om iets haalbaars te maken, dus koos voor een stopcontact. Hierdoor kon ik ook mijn laptop eraan opladen en is het wat praktischer.
Wat je nodig hebt:
Een licht fitting
Een snoerstopcontact
Elektriciteitsdraad met stekker
Beton
Houtenplaat
Glasvliesbehang
0,5l Bier/Frisdrank blik
Lijm
En eventueel nog kit en vaseline
Stap 1 Betonnenbasis
Nadat ik een idee had en mijn schetsen wat meer had uitgewerkt begon ik met het maken van de betonnen bodem. Dit deed ik door beton aan te maken en de mix en in mal te gieten. In het beton mix heb ook nog extra glasvliesvezels gestopt om het beton te verstevigen, weet niet of dit heel veel heeft geholpen echter. De mal had ik gemaakt van gemelamineerd spaanplaat, want dit hecht minder goed met het beton. Voor de zekerheid heb ik het hout ook nog in gesmeerd met vaseline en de hoeken dicht gekit zodat het makkelijker los kwam. Uit een eerdere test kwam het beton niet netjes los van het hout. (Beton 48 uur laten harden)
Stap 2: Lampenkap
Terwijl het beton aan het drogen was ben ik als begonnen met aan het maken van de lampenkap omdat deze een lange droogtijd had. De lampenkap is gemaakt door glasvliesbehang rondom en 0,5l blik te lijmen. Hiervoor heb ik glasvliesbehanglijm gebruikt want dit leek mij in het eerste idee het meest logisch, maar achter af had ik beter een andere lijm kunnen gebruiken want het lijmde niet zoals ik verwacht had en werd niet heel hard. Nadat de lijm gedroogd is kan je de lampenkap van het blik afschuiven. Bij mij lieten de hoekjes een beetje los en heb hiervoor nog een beetje witte polymax lijm gebruikt.
Stap 3: Achterkant + Elektra
Het achterste gedeelte bestaat uit 6 platen multiplex die op dezelfde maat zijn gezaagd (10cmx17cm met een dikte van 12mm). De binnenste platen moesten een gat in een het midden hebben zodat ik daar in de elektra kon plaatsen. De buitenste platen hadden een gat nodig voor de fitting, het stopcontact en een inkeping voor het betonnen deel. Nadat alles eruit had gezaagd en snel had geschuurd ben ik de elektra erin gaan plaatsten om te kijken of het ook allemaal pasten. Toen ik dat had gecheckt heb ik alles aan elkaar gelijmd met houtlijm en met me behulp van een lijmklem op zijn plek gehouden. Na het drogen ben ik er nog met een bandschuurmachine overheen geweest om de lijm resten weg te schuren en alles helemaal gelijk te schuren.
Stap 4
De laatste stap is de 3 onderdelen aan elkaar vast maken. Dit heb ik gedaan door middel van polymax tussen het hout en het betonnen deel. Ik wilde dit in eerste instantie schroeven maar bij een eerder test bleek dat het beton bij het voorboren brak.
De lampenkap zit aan het hout vast met behulp van het 0,5L blik. Deze heb ik naar 1/3 van het formaat gesneden en een gat in de bodem gemaakt zodat deze precies om de fitting heen pasten en nog kon vastklemmen met de ring die om de fitting past.
Nawoord
Toegepaste Elektrische Gereedschappen:
Afkortzaag
Decoupeerzaag
Boorhamer
Accuboor
Bandschuurmachine
Handplam-schuurmachine
Alternatieve:
ik had als alternatieve voor het zagen een boren een lasersnijder kunnen gebruiken maar had dit geprobeerd op mijn locatie en dit lukte niet helemaal. Het lag waarschijnlijk aan het feit dat ik me eigen hout had gebruikt (multiplex met een dikte van 5,5mm) en dat de plaat een beetje krom getrokken was.
Voor de lampenkap wou ik in eerste statie een kunststof gebruiken en een vacuumvorm machine maar er werdt mij verteld dat het lastig werd om het zo diep te maken en dat de kunststoffen die er in gaan meestal niet goed licht door laten.