Het Idee: De Houten Fiets Met Minion En Verlichting

by Marjolein-Bender in Workshop > Laser Cutting

1310 Views, 3 Favorites, 0 Comments

Het Idee: De Houten Fiets Met Minion En Verlichting

IMG_9544.JPG
FullSizeRender.jpg

Voor het keuzevak "Fablab making' op de Hogeschool Rotterdam, werd een opdracht gegeven om iets te maken met onder andere een 3D-printer, lasersnijder en een ander apparaat. Het idee mag zelf worden verzonnen. Met behulp van de website www.thingiverse.com kun je op verschillende ideeën komen en er ontwerpen vanaf halen.
Uiteindelijk ben ik op een idee gekomen om een fiets te maken met een wit voorlicht en een rood achterlicht. Het idee van de fiets heb ik bedacht, omdat ik fietsen erg leuk vind.

Via de MoSCoW-methode laat ik weten wat de eisen zijn voor de opdracht:
-Must have: het gebruik van een lasersnijder met hout,3D-printer en verlichting zoals led-lampjes;
-Should have: soldeeraparaat om de lampjes met een draadje te verbinden;
-Could have: het mooi bevestigen van de batterij en lampjes;
-Won't have: dat de fiets een ketting heeft met rond draaiende trappers.

Benodigdheden:
-Lasersnijder--> pc en hout;
-Lampjes (één rood en één wit lampje), draadje, 2x knoopcelbatterij van 3 volt;
-3D-printer --> pc, plastic draad, dat al bij de printer zit;
-Tape, lijm;
Schaar, kniptang, striptang.

De Fiets Maken

Knipsel.JPG
IMG_9466.JPG
IMG_9470.JPG
IMG_9469.JPG
IMG_9537.JPG
IMG_9534.JPG
IMG_9533.JPG
IMG_9535.JPG

Stap 1, is het downloaden van de fiets via Thingiverse (http://www.thingiverse.com/thing:714484). Dit bestand is een stl bestand. Nadat het bestand is gedownload kun je deze openen in een 3D programma zoals UP!.
Omdat ik de fiets heb geprint met een lasersnijder is het stl bestand omgezet naar een esp bestand, zodat het bestand is te openen in Illustrator (het lasersnijder programma). Vervolgens is de fiets met de lasersnijder uitgeprint. Hierbij moet je zelf je eigen houtsoort kiezen. Wat belangrijk is bij de print, is dat de schaal in goede verhouding moet zijn vergeleken met de dikte van het hout, want anders kan de fiets niet goed in elkaar worden gezet. Zodra de fiets op het hout is gesneden, kan de fiets vervolgens in elkaar worden gezet.

Stap 2, hierbij worden de lampjes op de fiets bevestigd. Via de website http://hackerstore.nl/ kunnen de rode en witte led-lampjes worden besteld tevens kunnen hier ook draadjes worden besteld en andere dingen. Voor de knoopcelbatterijen ben ik langs de Action geweest.
Nadat alle benodigdheden bij de hand zijn wordt het rode lampje om de bagagedrager heen gedraaid en vervolgens met tape aan de batterij geplakt. Hierbij is het korte pennetje van het lampje de min en het lange pennetje de plus. De batterij wordt daarna met het tape aan de binnenkant van de fietstas geplakt en is op deze manier 'onopvallend' weggewerkt.
Het witte lampje zit voor onder het stuur bevestigd. Om de afstand tussen de batterij en het lampje te verlengen wordt aan beide kanten een draadje ertussen gezet, zodat het lampje alsnog kan blijven schijnen. Hierbij moet het draadje wel met het pennetje van het lampje worden gesoldeerd. Nadat het draadje vast zit, kan deze langs de voorvork van het fietsframe naar beneden lopen richting de batterij. De batterij komt namelijk op de plek van de wielas te zitten. Net zoals het rode lampje wordt het draadje met tape op de batterij geplakt. Ook hierbij geldt dat het korte pennetje de min is en het lange pennetje de plus. Als het lampje brand kan de batterij vervolgens op de plek van de wielas worden geklemd.

Stap 3, het 3D-printen. Op de fiets staat een minion, die geprint is met een 3D-printer. Het ontwerp is via Thingiverse (http://www.thingiverse.com/thing:403110). Als dit ontwerp is gedownload kan het object vervolgens worden geprint met het softwareprogramma Up!.
Nadat het object is geprint kan de minion met behulp van lijm op het zadel worden vastgeplakt.

De fiets is nu klaar!