Micro:bit Kasviboxi

by MariEmilia in Teachers > 9

427 Views, 0 Favorites, 0 Comments

Micro:bit Kasviboxi

IMG_20221130_222415.jpg
IMG_20221130_222420.jpg

Kasviboksilla mittaat saavatko huonekasvit tarpeeksi valoa. A-nappia painamalla micro:bit mittaa valon määrän. Jos valoa on riittävästi micro:bit näyttää hymynaamaa ja valot vilkkuvat. B-nappia painamalla käynnistyy viiden minuutin ajanotto. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi kukkia kastellessa alalautaselle, silloin on hyvä antaa kasvin imeä vettä noin viisi minuuttia.

Supplies

IMG_20221130_161813.jpg
  • Micro:bit v2
  • Paristokotelo
  • 2 kpl AAA-paristoja
  • 2 kpl punaisia ledejä
  • Hauenleukajohtoja
  • Laserleikkuriin sopivaa vaneria
  • Liimaa

Suunnittelu

suunnitelma.jpg

Projektin työstäminen alkoi suunnittelulla. Tässä vaiheessa pohdin alustavia työn mittoja sekä toimintoja. Halusin suunnitella kotelosta pienen ja kätevän. Tilaa piti kuitenkin olla tarpeeksi Micro:bitille, paristokotelolle sekä johdoille.

Ohjelmointi

Näyttökuvakurssityö.jpg

Ohjelmointi toteutettiin micro:bitin omalla makecode-sivustolla. Aloitin ohjelmoimalla A-napista tapahtuvan valon mittauksen. Projekti on toteutettu talvella, joten määritin sopivan valon määrän kasvilampun avulla. Jos haluaa mitata täysin optimaalisen valon väärän, voi halutessaan käyttää luxmittaria. Mikäli valoa on tarpeeksi Micro:bit vilkuttaa hymynaamaa, valoja sekä soittaa iloista musiikkia. Jos valoa ei ole tarpeeksi, näytöllä vilkkuu surunaama ja soi surullinen musiikki. B-napista painamalla käynnistyy viiden minuutin ajastin. Näytöllä näkyy kuluneiden minuuttien määrä. Kun viisi minuuttia on kulunut, soi musiikki ja näytöllä vilkkuu tähtikuvio. Micro:bitin käynnistyessä näytöllä näkyy teksti "Kasviboxi".

Downloads

Laserleikkuri

Näyttökuva 2022-12-01 001405.jpg
Näyttökuva 2022-12-01 001015.jpg

Kasviboxin kotelo on tehty MakerCase-sivuston avulla. Sivustolla määritetään laatikon mitat. Mittojen lisäämisen jälkeen valitaan "Closed box", sillä kotelossa pitää olla kansi. Sen jälkeen määritetään liitostapa. Kun haluamat ominaisuudet on määritelty, ladataan tiedosto koneelle. Lisäsin Inscapessa laatikkoon reiät Micro:bittiä sekä ledejä varten. Tämän jälkeen siirrytään laserleikkurin tietokoneelle, jossa määritellään haluat tehot RDWorks- ohjelmiston avulla. Kun haluamat säädöt on tehty, on aika valmistaa kotelo laserin avulla.

Kokoaminen

Surprising Gogo.png
Näyttökuva 2022-12-01 002225.jpg
IMG_20221130_150433.jpg

Aloitin työn kokoamisen liimaamalla kotelon palat yhteen, luukuunottamatta kantta. Liitin kaksi punaista lediä Micro:bittiin hauenleukojen avulla. Tämän jälkeen micro:bit sekä muut materiaalit aseteltiin koteloon.

Opettajan Ohjeet

Tuntirakenne:

1.Tunti (2x45) 

Tutustutaan Micro:bittien käyttöön ja ohjelmointiin. Oppilaat aloittavat suunnittelun. 

2.Tunti (2x45) 

Tunnilla toteutetaan työn ohjelmointia.

3.Tunti (2x45) 

Aloitetaan koteloiden työstö. Ensin oppilaat tekevät suunnitelmiensa mukaiset laatikot MakerCase-sivustolla. Seuraava työvaihe toteutetaan Inkscapessa. Oppilaat perehdytetään Inkscapen käyttöön. Laatikon piirroksiin lisätään aukot Microbitille ja ledeille.

4.Tunti (2x45) 

Oppilaat perehdytetään laserleikkurin käyttöön. Perehdytyksen jälkeen oppilaat valmistavat laseria käyttäen omat kotelonsa. 

5.Tunti (2x45) 

Koteloiden kokoaminen ja liimaaminen. Oppilaat perehdytetään ledien käyttöön. Oppilaat toteuttavat liitännät. 

6. Tunti (2x45) 

Viimeistely ja arviointi. Mikäli töitä on jäänyt kesken, ne tehdään loppuun. Tunnin lopussa oppilaat pohtivat omaa suoriutumistaan ja tutustutaan luokkatovereiden töihin. 


Opetuksen eriyttäminen

Työn helpottaminen: Opettaja voi itse valita, kuinka paljon projektista antaa valmiiksi oppilaille. Koodia voi yksinkertaistaa.

Työn vaikeuttaminen: Mikäli ohjelmointi on tuttua, opettaja voi pyytää oppilaita keksimään Micro:bitille lisää ominaisuuksia. Koteloon voi lisätä kuviointia tai tekstiä.

Oppilaan oma suunnittelu

Projektia on helppo soveltaa ja suunnitella oppilaiden toiveiden mukaan. Käyttötarkoituksenkin voi soveltaa esimerkiksi valon perusteella toimivaksi herätyskelloksi. Oppilaat voivat itse suunnitella kotelon koon ja ulkonäön. Koodikin on helposti sovellettavissa. Oppilaat saavat valita haluamansa musiikit ja kuviot. Ledejä voi käyttää enemmän tai vähemmän.