Social Dancing Robot
Deze tutorial zl jullie leren jullie eigen dansrobot in elkaar te steken!
Grid Lasercutten
De eerste stap voor het samenstellen van de robot is een grid maken waarop alle componenten later kunnen bevestigd worden.
De grid wordt gelasercut uit een ... mm dikke ABS-plaat.
De grid bestaat uit 4 aparte delen:
- Achterkant
- Grondvlak
- 2 bevestigingsdriehoeken
De grid is zodanig gelasercut, dat er slechts beperkte plaatsen zijn waar de modules passen, dit zodat de positie van de modules altijd overeenkomt met de case die hier gemaakt is. De mogelijkheid is er om de vakjes op de achterzijde verder door te trekken en een vol raster te vormen om zo niet gebonden te zijn aan de case die hier is gemaakt.
De onderkant kan ook gewijzigd worden, maar hier moet men dan wel rekening houden met de grootte van sommige gaten. De gaten waar een bevestigingsschroef moet komen is namelijk groter gemaakt zodat er geen oneffenheden in dit vlak ontstaan.
Er zijn in de achterkant ook 2 grotere "gaten" voorzien om hierdoor alle kabels fatsoenlijk te leiden naar de core module die aan de achterkant zal worden gezet.
Benodigdheden:
- Lasercutfile
- ABS-plaat (afmetingen)
- Lasercutinstallatie
Grid Samenstellen
Eens de grid gelasercut is, kan deze samengesteld worden.
De verschillende elementen zijn zo gemaakt zodat verkeerde assemblage bijna onmogelijk is. Bij het rechtstreekse contact van de achterkant en het grondvlak zijn niet alle tanden gelijk zodat deze maar in 1 richting kunnen bevestigd worden. Alsook zijn de letters A en B gegraveerd op de overeenkomende stukken.
Om de achterkant en het ondervlak goed vast te maken aan elkaar zijn de bevestigingsdriehoeken een must. Deze kunnen maar op 1 manier weer bevestigd worden volgens het aantal tanden.
In de driehoeken zijn plaatsen voorzien om moeren door te steken. Zo kan door een schroef door de achter- en onderkant beide platen hieraan, en dus onrechtstreeks aan elkaar, bevestigd worden.
Benodigdheden:
- Gelasercutte grid uit vorige stap
- M3 schroeven en M3 moeren (4 van elk zijn voldoende, maar kunnen tot 8 gebruiken voor extra stevigheid)
- gereedschap op vast te draaien
Modules Bevestigen
De verschillende modules worden nu op de grid geplaatst en bevestigd.
De positionering en oriëntatie van de modules is alweer duidelijk gemaakt via de grid.
De modules worden via schroeven en moeren bevestigd.
In de servomodules zit al een moer geïntegreerd. In de oogmodules zit er slechts 1 moer geïntegreerd en moeten de overige moeren toegevoeg worden volgens het systeem van de bevestigingsdriehoeken.
De webcam wordt bevestigd met een M1 schroef en een eigen tussenstuk.
Benodigdheden:
- 2 oogmodules
- 4 servomodules
- 12 M3 schroeven
- 6 M3 moeren
- Webcam
- 1 M1 schroef met tussenstuk
Case Maken
De case bestaat uit een gethermoformde Polystyreen plaat van 2 mm dik.
Eerst moet een mal gevormd worden, dit kan met verschillende materialen, hier is gewerkt met Polyurethaan-schuim.
De mal (en dus bijgevolg de case) kan vormgegeven worden naar eigen smaak, maar er moet wel rekening gehouden worden met enkele details.
De grid moet in de case passen, dus de open kant moet zeker groot genoeg zijn.
De oogmodules moeten uitsteken, maar ook niet te veel, zodat deze toch enigzins natuurlijk lijken. De servomodules moeten binnen de case passen en de webcam mag ook niet gehinderd worden.
Het is dus belangrijk als de volledige case gervormd is, om op de juiste plaatsen de insnijdingen voor de armen, ogen, webcam en de kleine gaatjes voor de servo's te maken.
Afmetingen die hier gebruikt zijn, zijn zonder afrondingen: 19 x 25 x 8.5 cm³
(* Om te weten waar te snijden/boren kan het helpen om de armstukken al te maken en op de servo's te zetten (zie volgende stappen) en zo de volle case er op te zetten en aan te duiden waar het raakt *)
Benodigdheden:
- PS plaat 2 mm dik
- PUR-schuim
- thermoform-installatie
Attributen
Naast de grid, de modules en de case moeten ook attributen voorzien worden.
De hebben een dubbele werking, ze zijn er natuurlijk om esthetische redenen en zorgen voor de mogelijkheid tot een eigen touch.
Anderzijds zorgen ze er voor dat de grid op zijn plaats blijft.
De attributen worden volgens hun vorm uit een mdf-plaat gesneden, daarop wordt dan de uitgeprinte vorm van papier bevestigd met Bison alleslijm (ander lijm zal ook werken, maar hier werd deze gebruikt).
Door ieder attribuut (behalve de handen en armen) wordt een M2 schroef gedraaid en een M2 moer zodat het hout geklemd zit.
Bij de handen wordt aan de achterkant een bevestigingsstuk, om de handen op de servo's te bevestigen, met lijm bevestigd.
De armen bestaan uit kleine mdf-plaatjes van ongeveer 9,5 x 5 cm². Deze worden bevestigd aan de hand van zowel de verbindingsstukken die voor de handen worden gebruikt als met een M2 schroef en moer.
Benodigdheden:
- mdf-plaat 3mm dik
- papier
- decoupeerzaag
- 7 M2 schroeven
- 7 M2 moeren
- 8 tussenstukken voor de servo's
Case En Attributen Bevestigen
Als eerst moeten de armen bevestigd worden op de servo's die bevestigd zijn op de onderkant.
Dan wordt de case over de grid geplaatst. Door de vormgeving zal dat hier mooi op passen.
Daarna wordt door de voorziene gaten boven de servo's, de attributen met hun M2 schroef op de servo's gedraaid.
De handen worden op de servo's op de armen bevestigd via passing. Dit zodat de handen toch sneller kunnen veranderd worden.
Draden Bevestigen
De draden worden nu allemaal bevestigd aan een 'core'-element. Dit is een microcontroller die de verschillende servo's zal aansturen met behulp van een arduino-bord.
Ook zal deze core een module bevatten waarin de afgespeelde muziek geanalyseerd wordt om de bewegingen hierop af te stellen.
DANS!
Proficiat, uw robot is klaar! Geniet er van en dans!
De video's van uw dansjes worden opgeslagen op uw gsm en zijn klaar om te delen!